Sekina.se - Små och stora lån

Avdragsgill räntekostnad

Om du vill vara riktigt noggrann med kostnaden för ditt lån ska du ha hänsyn till vad som är räntekostnaden och vad som hör till övriga avgifter. 30% av räntekostnaden är nämligen avdragsgill medan uppläggningsavgifter, avi-kostnader och eventuella årsavgifter inte är det.

 

Avdragsgill räntekostnad

Gör detta snabblånen mer rättvisa? Möjligen!

Snabblånen dras ofta med ett rykte om att vara ofantligt dyra. Och det stämmer ju - om man med ett snabblån menar samma sak som ett smslån i dess ursprungliga form. Från början var smslånet ett litet lån mellan 1000 till 5000 kronor som alltid lades upp på en riktigt kort löptid med hög ränta. Men smslånet kom att utvecklas, konkurrensen hårdnade, nya krav och krav på nya lagar började förändra de låneprodukter som erbjöds för småbelopp. Numera kan det renodlade snabblånet många gånger vara det bästa valet även kostnadsmässigt för små belopp förutsatt att du inte behöver låna pengarna under lång tid. Orsaken är att lånet många gånger saknar uppläggningsavgifter och aviavgifter. Den effektiva räntan ligger visserligen ofta något högre än privatlånen, men eftersom effektiv ränta är perfekt tillämpbar på låneperioder 1 år eller mer så kan det ibland vara ganska intetsägande som jämförande parameter.

Visste du förresten att en för lång löptid med en låg effektiv ränta kan vara värre än en hög effektiv ränta och kort löptid*? Följ länken för att se ett exempel på hur bankerna gör för att lura av dig mer pengar än nödvändigt när du lånar.

* Gäller annuitetslån från 1 år och uppåt. Påståendet gäller ej kortsiktiga smslån.

Andra funktioner

Du har inte sparat några lån ännu!