LÄna pengar - smÄ och stora lÄn

BÀsta lÄnet

Vad som Ă€r ett bra lĂ„n Ă€r högst individuellt och vi anser inte att man kan sĂ€ga att ett lĂ„n Ă€r ”bĂ€st” utan att först ta reda pĂ„ vem du Ă€r och dina behov, dina möjligheter att fĂ„ ditt lĂ„n beviljat samt din Ă„terbetalningsförmĂ„ga. HĂ€r ger vi vĂ„r syn pĂ„ saken.

Ville du lÄna pengar? GÄ hit.

BÀsta lÄnet

Vad menas egentligen med ”bĂ€st”? BĂ€st för vem?

För att ens ha en chans komma i nÀrheten av vad som skulle tÀnkas vara det bÀsta valet för dig som lÄntagare krÀvs det som minst ett antal grundfrÄgor:

1. ”NĂ€r behöver du pengarna?”

Vad hjÀlper det att ett lÄn har lÄg rÀnta om du behöver pengarna snabbt - kanske redan idag? IsÄfall behöver du förmodligen en kontokredit eller ett smslÄn. SmslÄn och kontokrediter Àr de enda lÄnen som kan betalas ut direkt till exempelvis konton hos Swedbank och Nordea oavsett veckodag samt under kvÀllstid.

2. ”Hur lĂ€nge behöver du lĂ„na?”

Ett lÄn (A) med lÄg effektiv rÀnta behöver inte vara billigare Àn ett lÄn (B) om du bara behöver lÄnet under en period som Àr mindre Àn ett Är. LÄn A ha en upplÀggningsavgift som ger en hög initial kostnad samtidigt som lÄn B saknar upplÀggningsavgift och dÀrmed blir billigare under en viss period trots en högre effektiv rÀnta. Se ett exempel dÀr en effektiv rÀnta pÄ 29% blir billigare Àn en effektiv rÀnta pÄ 14.71% under cirka 2 mÄnader genom att klicka hÀr. Det beror pÄ att effektiv rÀnta baseras pÄ minst 1 Ärs löptid. Om du lÄnar ett litet belopp Àr det dock troligt att du behöver lÄnet sÄ lÀnge - och dÀrför kan det under sÄdana förutsÀttningar vara bra att fokusera pÄ lÄn utan upplÀggningsuppgifter men med nÄgot högre effektiv rÀnta.

3. ”Hur mycket behöver du lĂ„na?”

PrivatlÄnen med lÀgst rÀnta har ofta en lÀgsta grÀns pÄ vad som gÄr att lÄna. Ofta krÀvs att du lÄnar minst 20 000 kronor. Om du lÄnar mer Àn du behöver Àr risken att du gör med mer Àn du hade tÀnkt frÄn början Àven större.

4. ”Har du en betalningsanmĂ€rkning?”

En betalningsanmÀrkning Àr inte nödvÀndigtvis samma sak som dÄlig privatekonomi. I mÄnga fall handlar det bara om slarv eller stress. Eftersom vinstmarginalen blir lÀgre för lÄngivare som erbjuder lÄga rÀntor kan de dÀremot inte ta lika hög risk som företagen som har högre rÀntor. Det gör att personer som har en betalningsanmÀrkning oftast sorteras bort med automatik och inte har tillgÄng till lika förmÄnliga lÄn som den som ej har nÄgon betalningsanmÀrkning om du vÀljer ett billigt lÄn.

5. ”Vill du helst undvika att ditt lĂ„n syns hos UC kreditupplysning?”
Kanske vill du bara vara lite ”hemlig” med ditt lĂ„n och vill lĂ„na utan UC för att inte försĂ€mra din kreditvĂ€rdighet? LĂ„n utan UC Ă€r populĂ€rare Ă€n du kanske tror, men det Ă€r nĂ€stan bara lĂ„ngivare med högkostnadskrediter som lĂ„neprodukt som erbjuder lĂ„n utan UC. LĂ„n utan UC erbjuds oftast för lĂ„n av storleksordningen 10 000 kronor eller mindre.

LÄngivaren kommer ocksÄ att vilja stÀlla frÄgor om din ekonomiska situation som exempelvis Ärsinkomst, eventuella befintliga lÄn och dina mÄnatliga utgifter innan de beviljar ditt lÄn eller ger avslag.

Ett bra lÄn Àr ett beviljat lÄn

Det Ă€r absolut bra att upplysa om riskerna med att lĂ„na men att moralisera och sĂ€ga att ett lĂ„n Ă€r ”bĂ€st” bara för att det har lĂ„g rĂ€nta Ă€r att förenkla. Om inte lĂ„net Ă€r beviljat Ă€r det knappast ett bra val.

Det Àr sant att de flesta sökningarna görs av lÄntagare som inte borde lÄna - och de nekas förmodligen oftast pÄ rÀtt grunder. Men det Àr Àven sant att du oförtjÀnt kan hamna i en situation dÀr du fÄr svÄrt att fÄ lÄn trots att du annars har en god ekonomi.

Exempel:

Transportstyrelsen Àr dÄliga pÄ att mÀrka upp sina inkassokrav ordentligt. DÄ talar vi Àven om rÀkningar för trÀngselskatt som kan vara sÄ lÄga som 5 kronor. Om du inte öppnar kuvertet med inkassokravet, som ser helt neutralt ut till utseendet, kommer du aldrig att upptÀcka att Àrendet kommer att skickas till Kronofogden om du inte betalar inom ett visst antal dagar. Det rÀcker alltsÄ med att du har en stressad tillvaro. Kanske missar du t.o.m att betala bara för att du jobbar mycket, har familj och i sjÀlva verket har en god ekonomi?

Att lĂ„na med betalningsanmĂ€rkning Ă€r nĂ„got som folk per automatik lĂ„ter förskrĂ€ckligt. ”Man ska inte lĂ„na ut till mĂ€nniskor som sitter i skulder upp över öronen!”. Det Ă€r alldeles riktigt, men faktum Ă€r att man kan fĂ„ en betalningsanmĂ€rkning utan att ha dĂ„lig ekonomi. Det kan handla om en rĂ€kning pĂ„ 5 kronor som med statliga trĂ€ngselskattsavgiften ovan som du helt enkelt missat. DĂ„ Ă€r det bra att det finns lĂ„ngivare som erbjuder lĂ„n trots betalanmĂ€rkning.

Är billigt alltid bĂ€st?

De billigaste lÄnen Àr Àven de som ger flest avslag. Förmodligen Àr betalningsanmÀrkningen ovan en sÄdan sak som gör att din lÄneansökan avslÄs automatiskt om du vÀljer det rÀntemÀssigt billigaste lÄnet. Det Àr oftast inte lönsamt att gÄ pÄ annat Àn kall statistik för dessa företag och med en betalningsanmÀrkning i bagaget sÄ kommer du dÄ att hamna i gruppen som anses ha lÄg kreditvÀrdighet. Du anses inte vara vÀrd besvÀret eftersom du befinner dig i gruppen med folk som anses ha lÄg kreditvÀrdighet. Du blir alltsÄ nekad ett litet lÄn trots att du har en bra lön och trots att rÀkningen du missade bara var pÄ 5 spÀnn.

Rent krasst behöver ett lÄn inte vara billigast för att vara bÀst för dig.

HÀr Àr nÄgra förslag pÄ vad som Àr det bÀsta lÄnet:

Det behöver inte nödvÀndigtvis betyda att lÄnet Àr billigt.

Effektiv rÀnta

Om vi skulle utgÄ ifrÄn att en lÄg effektiv rÀnta Àr bÀsta mÄttstocken för att avgöra hur bra eller dÄligt ett lÄn Àr skulle topplistan för lÄnen som listas i vÄrt prissök se ut sÄ hÀr:

LÄngivareEff. rÀntaTar UC?AnmÀrkningBeviljandegrad
Marginalen Bank3.63 - 22.69 %JaEj OK2/10
Ica Banken3.76 - 11.52 %JaEj OK1/10
SevenDay3.84 - 20.40 %JaEj OK4/10
Nordic LĂ„n9.41 - 42.02 %JaEj OK8/10
Bank Norwegian9.44 - 34.87 %JaEj OK7/10
Leasy11.48 - 42.02 %JaEj OK7/10
Thorn11.54 - 61.80 %JaEj OK5/10
KlicklÄn11.77 - 42.02 %JaEj OK8/10
Frogtail12.29 - 59.60 %JaOK10/10
FokuslÄn18.92 - 42.02 %JaEj OK7/10
Moank24.90 - 24.90 %JaOK1/10
Good Cash29.00 - 29.00 %JaOK2/10
Kontant Finans33.18 - 33.18 %JaEj OK1/10
Cash Buddy33.40 - 33.40 %JaOK3/10
Cash2You33.40 - 33.40 %JaOK5/10
Brixo37.52 - 78.63 %JaOK3/10
Nanokredit46.37 - 46.37 %JaEj OK4/10
Monetti85.06 - 87.49 %NejOK9/10
MobillÄn152.99 - 186.47 %JaEj OK5/10
Onea153.45 - 153.45 %NejOK7/10
SĂ€ker Finans227.01 - 265.93 %NejEj OK5/10

Ibland Àr inget lÄn bÀst

Givetvis finns det en viss skyldighet att upplysa om risker med lĂ„n - men att se det som en moralisk skyldighet att tala om för kunden vad vederbörande ska eller inte ska göra blir mest löjligt: ”Lille vĂ€n, inte ska du vĂ€l ta ett lĂ„n det Ă€r ju dĂ„ligt att lĂ„na pengar!” Sekina kommer aldrig att pĂ„stĂ„ att det Ă€r bra att lĂ„na pengar. Men ibland mĂ„ste man lĂ„na pengar. Det finns ingen motsĂ€ttning mellan Ă„sikten att det Ă€r dĂ„ligt att leva pĂ„ kredit i onödan och att acceptera att det finns tillfĂ€llen dĂ„ du kan behöva ett lĂ„n.

MEN - om du inte klarar av att lÄna pÄ ett vuxet sÀtt, Àr spelmissbrukare eller behöver finansiera nÄgon annan sorts missbruk, inte har för avsikt eller tror dig kunna betala tillbaka ditt lÄn rekommenderar rekommenderar vi istÀllet att du anvÀnder en spÀrrtjÀnst istÀllet för att lÄta problem eskalera. Det kommer dock att vara den enda moralkakakan du fÄr pÄ Sekina.

Ur ett företagsperspektiv

Om ett lÄn underpresterar stort mot andra företag med ungefÀr samma upplÀgg finns anledning att misstÀnka att företaget kanske inte Àr riktigt Àrliga mot oss publishers som skickar trafiken till dem. Vi har ingen kontroll över besökaren som vi skickar frÄn sajten och kan relativt enkelt bli lurade pÄ hÀnvisningsprovision. Vi mÀrker direkt nÄgot ser mÀrkligt ut - men har svÄrt för att bevisa fusk eftersom vi inte har insyn i ansökningsprocessen. Det finns dock flertalet företag som vi slutat samarbeta med p.g.a. stark misstanke om fusk. Vi tror inte att ni missar nÄgot erbjudande för det, eftersom en lÄneprodukt enkelt kan ersÀttas av en likvÀrdig. Varför skulle inte en lÄngivare som skapar problem för oss skapa problem för er som lÄntagare? Vi tror med andra ord inte att det pÄverkar dina möjligheter att hitta ett bra lÄn.

Du har inte sparat nÄgra lÄn Ànnu!