Sekina.se - Små och stora lån

Identitetsstöld

I takt med att samhället blir mer och mer styrt via internet, blir det lättare att få tillgång till andra person- och kontrolluppgifter. Det tillkommer även fler och fler bedrägeriföretag som uppger osanna fakta för att locka till sig dina uppgifter för att i sin tur stjäla din identitet. Här kan du läsa om hur en identitetsstöld kan se ut, och vad du kan göra för att skydda dig mot eventuella bedrägeriförsök.

Identitetsstöld

När någon stjäl din identitet

Om någon får tag i dina uppgifter som kan användas som bevis för att du är den du är, kan personen i fråga ställa till med en hel del problem. Förutom att det är obehagligt att veta att det är någon som utger sig för att vara du, kan denna bedragare se till att du hamnar olika jobbiga situationer, eftersom vissa bedrägerier kan vara svåra att upptäcka. En bedragare kan bland annat ansöka om lån i ditt namn, beställa saker på avbetalning, och använda dina uppgifter för att registrera sig hos olika hemsidor och tjänster.

Så undviker du identitetsstöld

Ta reda på varför din identitet efterfrågas

För att skydda sig från identitetsstöld är det viktigt att tänka efter varje gång du är på väg att ge någon dina personliga uppgifter. Fråga dig själv varför personen eller företaget behöver dina uppgifter, och se till att de har korrekta kontaktuppgifter till företaget, så att de kan svara på eventuella frågor.

Fråga gärna en gång för mycket

Ha som regel att enbart läsa meddelanden och liknande från kända källor, och var uppmärksam på sättet de du känner skriver. Om du får meddelanden som verkar suspekta, som frågar efter dina uppgifter eller bifogade länkar, fråga en extra gång varför de skickat detta meddelande. Det kan vara ett virus eller någon som hackat sig in på ditt konto.

Fysiska åtgärder

Håll koll på dina tillhörigheter. Om en tjuv får tag på dina saker där du har sparat dina personliga uppgifter är det lätt att använda dessa och stjäla din identitet. Se därför till att förvara din plånbok och telefon säkert när du är ute och rör på dig, och förvara absolut ingen viktig information i dessa föremål. Förvara exempelvis aldrig lösenord eller bankuppgifter i varken telefon eller plånbok. Se även till så att det inte är någon som kan ta sig in i din postlåda, där det kan komma brev med känslig information.

Om du blivit utsatt för identitetsstöld

Om du märker att det är någon som utger sig för att vara du, anmäl detta till polisen så fort som möjligt. Du bör anmäla både identitetsstölden i sig och eventuella bedrägerier du blivit utsatt för. Ett andra steg är att spärra eventuella kort, ringa till skatteverket och kontrollera din adress. Sedan kan du även spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretag för att förhindra vidare stölder.

Du har inte sparat några lån ännu!