Sekina.se - Små och stora lån

Signering

För att signera din låneansökan är det rekommenderat att använda BankID/E-legitimation, men om du inte har så bråttom går det även bra att begära en offert med vanlig post som du sedan skriver under. Här kan du läsa om hur de olika metoderna fungerar.

Olika typer av signering

Signering online

När du ansöker om ett lån kommer du alltid behöva genomgå en kreditupplysning, för att banken ska kunna se om du är kapabel att kunna betala av lånet. Om du väl blir godkänd för ett lån så skall detta signeras. Du kan signera lånekontrakt hos din långivare på flera olika sätt. Om du är ensamsökande kan du välja att signera med e-legitimation men du kan även välja att signera avtalet fysiskt antingen hos kreditinstitutet direkt eller skriva på ett avtal och skicka in det per post.

Signera via BankID

Att signera med BankID är oftast det smidigaste valet. Processen för handläggning går betydligt snabbare om du signerar online på bankens hemsida. Om du väljer att signera med BankID får du svar snabbt, oftast genom mail. I mailet får du all information du behöver, och en länk för att kunna logga in där du kan se ditt avtal. Därifrån kan du fylla i alla uppgifter banken behöver, och så fort du signera så skickas avtalet direkt till banken. Den enda nackdelen med BankID är att det bara går att signera om du är själv i ansökan.

Hur du skaffar E-legitimation?

BankID kallas även för E-legitimation, och för att få tillgång till detta behöver du först registrera dig och beställa tjänsten via din vanliga bank. Hos vissa banker behöver du besöka deras kontor fysiskt, och du behöver då ha med dig en giltig ID-handling. En del banker har samma tjänst online, där du kan logga in på din internetbank och beställa BankID direkt hos deras hemsida, utan att behöva göra dig besväret att stämma möte hos banken. Åldersgränsen för BankID är även olika hos lika banker, vilket kan vara bra att kolla upp innan du gör dig besväret att ansöka. Ett krav som är samma hos samtliga banker är dock att du måste ha ett svenskt personnummer för att få ansöka om BankID.

Vanlig underskrift

Det andra sättet att signera ett låneavtal är att välja att göra det fysiskt. Detta är det enda sättet att signera om ni är fler som ska skriva på samma lån, eller om du inte har ett svenskt personnummer. Antingen kan du ta dig till banken och skriva på där, eller så kan du välja att få avtalet skickat hem till dig. Om du väljer det senaste alternativet kommer avtalet automatiskt att skickas till din folkbokföringsadress. I detta fall skriver du eller ni på avtalet hemma, och postar det till din bank.

Du har inte sparat några lån ännu!