Sekina.se - Små och stora lån

Välj snabblån

Välj löptid

Betalningsanmärkning
Sortera efter
Åldersgräns
Klicka och sök!
Visa avancerade val

Fördelar snabblån

 • Lägre ordinarie priser än smslån.
 • Betala bara för den tid du lånar.
 • Snabb utbetalning.
 • Tydlig avbetalningsplan.

Nackdelar snabblån

 • Inga räntefria erbjudanden.
 • Betalar ej ut kvällar och helger.
 • Hårdare krav på kunden.
 • Alla långivare tar UC.
Loading

Missat stopptiden?

Du kan få din utbetalning under kvällar och helger direkt till ditt bankkonto. Var uppmärksam på att lånen är högkostnadskrediter med högre ordinarie priser än lånen här ovanför.

Så fungerar våra snabblån

Snabblån

För de flesta betyder ordet snabblån detsamma som smslån. Att snabblånen på den här sidan skiljer sig från det aggressivare smslånet är däremot inget som vi bara påstår.

Hur kan det komma sig?

Snabblånen i prissöket ovan har en väl tilltagen löptid redan från början. Kanske t.o.m. längre än du behöver. Oroa dig inte för det - se det istället som en säkerhet ifall en oförutsedd situation skulle dyka upp och du behöver mer tid. Du kan alltid betala tillbaka snabbare utan extra kostnad.

Den som inte har erfarenhet av lån och bara behöver låna pengarna i en vecka eller två kan förmodligen rygga tillbaka lite när vederbörande hör att löptiden är 1 år och uppåt och istället välja ett kortsiktigt smslån. Okunskap om skillnaderna mellan låneprodukterna kan göra att dessa framstår som mer likvärdiga än de faktiskt är.

Exempel:

Att förstå kostnaden för ett smslån, ”låna 10.000 kronor i 30 dagar till en kostnad av 1.000 kronor”, är inte svårt. Däremot har du gått rejält i fällan om du tycker att det är ungefär samma sak som en månadsbetalning på 954 kronor för ett annuitetslån upplagt på 12 månader.

Den ackumulerade kapitalkostnaden skulle nämligen se ut så här:

Kostnadsutveckling för årslån i jämförelse med ett smslån som förlängs.

Om du inte klarar av att betala av smslånet enligt avtalad löptid måste du utnyttja en förlängning. Detta är oftast en ren avgift där ingen avbetalning sker. Eftersom lånet har en hög effektiv ränta blir denna låneform extremt dyrt. Nästa stycke ”förstå amortering” förklarar varför lånen skiljer sig så pass mycket kostnadsmässigt.

Läs mer: Skilj på månadsbetalning och månadskostnad

Förstå amortering

Fakturan som du får varje månad består av en del räntekostnad (den faktiska kostnaden) och en del amortering (avbetalning av lånet). Månadsbetalningen för snabblånen som jämförs är alltid lika stor och använder s.k. annuitet.

Exempel

Så här ser avbetalningsplanen ut för ett 10 000 kronors lån med årsränta 25.74 % upplagt på 1 års löptid.

Avbetalningsplan

Om du slår ihop andelen ränta och amortering varje månad så ser du att månadsbetalningen alltid kommer att vara 954 kronor. Lånet är alltså ett annuitetslån. Andelen räntekostnad utgör varje månad en allt mindre del av månadsbetalningen. Detta är en väsentlig skillnad mot det tidiga smslånets förlängningsavgift där varje förlängning innebar en kostnadsökning motsvarande månadsräntan i ren kostnad vilket visades i exemplet i föregående stycke.

Undersök gärna avbetalningsplanen ovan i vår kalkylator och testa att göra ändringar på egen hand.

”Vilken löptid ska jag välja?”

Den kortaste löptiden för årslån, 1 år, passar bäst ihop med snabblånets syfte. Du bör undvika att lockas till att välja en allt för lång löptid bara för att månadsbetalningen blir lägre. En lägre månadsbetalning kan verka lockande men oavsett om du väljer att betala tillbaka snabbare så kan det omöjligt leda till ett billigare lån än om du valt en kortare löptid.

För att låna så billigt som möjligt ska du aldrig låna längre tid än du behöver - men du ska heller inte välja en så kort löptid att du blir osäker på om du hinner betala tillbaka lånet.

Var skeptisk mot företagens representativa exempel

Många låneföretag älskar att presentera representativa exempel baserade på långa löptider och höga belopp eftersom det leder till en lägre effektiv ränta. Det beror på att:

 • Det höga lånebeloppet leder till att uppläggningsavgifter och avi-kostnader proportionerligt sett blir lägre och därför påverkar den effektiva räntan i mindre grad.
 • Den längre låneperioden gör att en eventuell uppläggningsavgift fördelas jämnt över flera år och ”blir försumbar”.

Om du däremot väljer ett litet belopp och kortare löptid kommer du däremot att se att den effektiva räntan skjuter i höjden. Speciellt om lånet tillämpar en hög uppläggningsavgift.

En låg effektiv ränta är inte samma sak som en låg kapitalkostnad. Det här exemplet visar att lånet som blir dyrast skulle kunna marknadsföras med ”den lägsta effektiva räntan”, något som vi oftast förknippar med just ”billigast”.

Läs mer: kreditkostnader och löptider.

Tillfällen där ett kortsiktigt smslån kan vara motiverat

Hittills har vi bara pratat om snabblån som har ett ganska sunt upplägg gällande räntor och löptider. Finns det då inte tillfällen då det vore i sin ordning att tipsa om ett smslån - eller är de alltid helt överflödiga? Svaret är ”ja”.

 • Smslånen betalar ut snabbast. Om du behöver pengar direkt under kvällstid eller under helgen så är det endast företagen som erbjuder smslån som kan hjälpa dig.
 • Om du med säkerhet vet att du klarar av att betala inom 30 dagar så blir det ironiskt nog billigast att välja just ett smslån. Dessa företag erbjuder nämligen räntefria lån för nya kunder som gäller under en begränsad låneperiod.
 • Lån utan UC består utgörs främst av smslånprodukter.
 • Om du har svårt att få lån någon annanstans är smslånet kanske din enda chans.
Vi avråder dig från att ta ett smslån om du inte är absolut säker på att kunna betala tillbaka.
Du har inte sparat några lån ännu!