Sekina.se - Små och stora lån

Lån utan UC

Många UC-förfrågningar påverkar din kreditvärdighet negativt. Att undvika många förfrågningar är därför den enda riktigt giltiga anledningen att låna utan UC. En annan orsak till att folk lånar utan UC är för att enklare kunna ta flera lån utan att detta upptäcks vid en kreditupplysning. Därmed minskar risken för avslag. Det är inget som vi rekommenderar.

Bra eller dåligt? Utan att moralisera i frågan konstaterar vi att lån utan UC är något av det mest eftersökta inom små konsumtionslån.Visa desktopversion

Bäst för tillfälligheter

I princip alla lån som ges utan UC är högkostnadskrediter med betydligt högre räntor än lånen i vårt ordinarie prissök. Se lånet som tillfälligt och ett komplement. Vi rekommenderar ej lån under längre perioder. Det bästa sättet att nyttja dessa lån är genom att använda den räntefria perioden som ofta erbjuds till nya kunder.

21 st. lån utan UC

De flesta långivare som erbjuder lån utan UC gör detta för belopp 10 000 kronor och under. Kolla upp vad som gäller.

Lån utan UC

Vad är UC?

Termen UC är en förkortning av Upplysningscentralen, vilket är den kreditupplysningstjänst som företag vanligtvis använder. Den ägs i huvudsak av de stora bankerna i Sverige nämligen Nordea, Swedbank, Handelsbanken och Skandinaviska Enskilda Banken. Denna upplysningscentral används även av övriga banker och långivare, kreditbolag, hyresvärdar och större affärskedjor för att ta kreditupplysningar på sina kunder.

Varför låna utan UC?

Om en person ansöker om flera lån på kort tid så kan detta negativt påverka kreditvärdigheten och leda till att personens låneansökan avslås. Om ett annat företag än UC används för att göra en kreditprövning så registreras denna prövning endast hos det företaget och denna prövning syns således inte hos UC. Genom att undvika UC för småkrediter så minskar risken för att dessa lån negativt ska påverka kreditvärdigheten när du ansöker om viktigare lån i framtiden. Exempelvis vid den viktigaste affären i livet för de flesta: bolånet - där UC alltid används.

Att låna utan UC kan fungera som en extra försiktighetsåtgärd för dina slarviga småkrediter och är således inte enbart negativt.

Konsumentkreditlagen kräver kreditupplysning

Konsumentkreditlagen kräver att en kreditgivare gör en kreditprövning innan ett lån beviljas. En kreditupplysning är information om en person eller ett företags ekonomiska situations. Denna kreditupplysning är ett underlag som används för att kalkylera möjligheterna som en låntagare har för att kunna betala tillbaka ett eventuellt lån.

En långivare kan inte göra den bedömningen på egen hand utan behöver hjälp och använder därför ett kreditupplysningsföretag så som UC. Förutom UC så finns det några andra kreditupplysningsföretag så som Soliditet och Bisnode. Det är valfritt för en långivare om denne vill använda UC eller något annat alternativt kreditupplysningsföretag.

Enligt lag ska en kreditupplysning alltid göras, men vilket kreditupplysningsföretag som ska användas är alltså inte reglerat.

Vår rekommendation*

Strategin att försöka låna utan UC i förhoppning att information inte ska synas och därmed bli beviljad flera lån är inget som rekommenderas. Naturligtvis så är det inte heller bra att ansöka om lån som du redan på förhand vet om att du inte kan betala tillbaka.

Du har inte sparat några lån ännu!